top of page
Keresés

BOLDOG MÁJUS ELSEJE

A május elsejei ünnepség üzleti költség?

Kedves Olvasóink és mindazok, akik találkoztak ezzel a bloggal, szeretettel köszöntöm Önöket, és kívánom az érdekes részletekkel teli blogon keresztül, amely remélem tetszeni fog, veletek ünnepelni a május elsejét (munka ünnepét), azt a napot, amikor polgártársaink minden munkavállaló jogaikért harcoltak.


Nekünk, könyvelőknek ez a könyvelési év kezdete.


Vállalkozó szempontjából az ünneplés költségeit május elsején beszámíthatjuk a cég vállalkozási költségei közé?

Általában megtehetjük, de csak a következő feltételekkel:


⮚ Megkínáljuk az egyik partnerünket a számlán

⮚ A számla ki van fizetve


A bankett / ebéd / vacsora / élelmiszer (kávé, bor, hús stb.) vásárlása, vagy bármilyen fogadás - bemutatásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a számla feladása adózás előtti elismerés nélkül történik. Szóval NINCS ÁFA.


Ahhoz, hogy a fogadás bemutatóként jöjjön létre, ezen a fogadáson nemcsak munkatársainak, hanem partnereinek is jelen kell lenniük. Ezt a fogadást indokolni kell, azaz meg kell kötni, pl. üzleti együttműködési megállapodást / partnerek oktatását az információ- és/vagy dokumentum áramlással kapcsolatban.


Példa a válogatott számla könyvelésére: Számla összege: 4735,00 HRK (alap 3500,00 HRK + 875,00 HRK)


Az áfáról szóló törvény (61. cikk (1) bekezdés) tiltja az előzetesen felszámított adó levonását a képviselettel kapcsolatos számlák esetében. Szintén a jövedelemadó nyomtatványon a 4181-es számla sorszámban írjuk be: 6 és növeljük a nyereség számítás alapját. Jövedelemadó formában az adóalapot a képviseleti költség 50%-ával növelik.


Arra a kérdésre, hogy a május elsejei ünnepség üzleti kiadás-e, azt tudjuk válaszolni, hogy igen, de kérdéses, hogy van-e értelme ennek. Fel kell tennünk magunknak a szükséges kérdést. Szükségünk van ezekre a költségekre, és valóban a törvény szerint történtek?


ÉRDEKES TÉNYEK – tudtad?


A május elsejei munka ünnepe mellett néhány fontos esemény történt, amelyekről a legtöbben sajnos nem tudnak, és néhány olyan esemény, amely PONTOSAN EZEN a DÁTUMON történt, meglep majd.


1931.05.01 - Az Empire State Building, a világ egyik leghíresebb épülete, amely nemcsak Amerikát, hanem általában a kapitalizmust szimbolizálja, először hivatalosan is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, Herbert Hoover elnök pedig hivatalosan is felkapcsolta a világ legmagasabb felhőkarcolójának fényeit.


1930.05.01 - A Plútó bolygó (térjünk egy csillagászattal kapcsolatos tényre). Ezen a napon adták a hivatalos nevet a Plútó bolygónak, ironikus módon a név valójában a tizenegy éves Ventie Burney ötlete volt, akinek javaslatát továbbították a tudósoknak, akik elfogadták. Sajnos a Plútó bolygó már nem rendelkezik bolygó státuszával a Naprendszerben, mert bár elég nagy a befolyása az őt körülvevő égitestekre, mégsem elég jelentős ahhoz, hogy pályájával és gravitációs mezőjével a bolygók közé sorolják.


2009.05.01 - Rendkívül fontos dátum volt ez az LMBTQ közösség számára, mert ezen a napon legalizálták az azonos neműek házasságát Svédországban, ezt megelőzően az azonos nemű párok nem házasodhattak legálisan, hanem különböző "kapcsolatokban" éltek, ami jelenleg is így van Horvátországban.


1966.05.01 - Ez a dátum a régi híres rock zene minden rajongója számára jól ismert. Ezen a napon az egyik leghíresebb banda, a 20. század zenéjét formáló Beatles, sajnos Anglia környékén tartotta utolsó koncertjét, majd nem sokkal ezután Kaliforniában tartotta élete utolsó koncertjét.


Beltane, 05.01- gael, kelta és pogány ünnep. Írországban, Skóciában és az ember szigetén ez az ünnep az életet ünnepli, azaz mitológiától függően a tavaszt vagy a nyarat ünnepli. A lényeg, hogy megünnepeljük az év legtermékenyebb és legszebb szakaszát, amikor virágzik az élet, vagyis amikor a természet csúcspontja van, és természetfeletti erőknek/isteneknek elégítsük ki az áldozatokat. Ezt az ünnepet minden évben tűzzel ünneplik, amely a fény szimbóluma, és a Nap és annak minden tulajdonságát ünneplik. A tiszteleti területtől függően ezt az ünnepet Flóra termékenység istennőhöz (római mitológia) vagy Belenus istenhez (gael mitológia) kötik.


A május szó töve a horvát nyelvben a SVIB főnévből származik, a SVIB pedig egy nagyobb ágú lombhullató cserje, amely akár 6 méteresre is megnő, és az 5. hónapban, azaz májusban virágzik. Főleg erdők szélein nő, leginkább Európában és Ázsiában is.


A cikket a Marketing Team írta Gergelj Laura támogatásával


4 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page